Hoe zet je digitale leermiddelen in?

In de eerste kleuterklas draait alles rond ontdekken. Digitale leermiddelen zoals tablets of interactieve schermen (pro-wiseboard) kunnen ingezet worden voor eenvoudige activiteiten zoals kleurherkenning, inoefenen van woordenschat. Daarnaast kan je inzetten op luisterverhalen en digitale praatplaten.

Voorbeelden van activiteiten:

  • Geluidspel, een app waarbij kinderen dierengeluiden horen en moeten aanduiden bij welk dier het past.
  • Interactieve boeken: Fundels, een app waarbij kinderen een verhaal kunnen beluisteren en hierna een spelletje over het boek kunnen spelen.

In de tweede kleuterklas begint het leerproces van kinderen meer gestructureerd te worden. De digitale leermiddelen kunnen worden ingezet om eenvoudige reken- en taalvaardigheden te versterken zoals letterherkenning, telspelletjes, …

Je kan een introductie geven van de speelgoedrobots, al is dit afhankelijk van je klasgroep. De leermiddelen van de eerste kleuterklas zijn ook nog steeds inzetbaar, hier kijk je wel naar de effectieve leerkansen. Het doel is dat de leermiddelen het leerproces ondersteunen en niet enkel de kinderen 'bezighouden'.

Voorbeeld activiteiten:

  • Letterspel: apps waarmee kinderen de letters kunnen herkennen en aanduiden.
  • Cijferspel: apps waar kinderen tellen hoeveel er zijn en dit aanduiden.
  • Muziekspel: apps waarmee kinderen muziek kunnen maken en ritme kunnen ontwikkelen.

In de derde kleuterklas wordt de basis gelegd voor de overstap naar de lagere school. Digitale leermiddelen worden hier ingezet voor complexere activiteiten die probleemoplossend denken stimuleren.

Het inzetten op het programmeren van speelgoedrobots is hier een aanrader. Bij deze leeftijd kan je ook al een computer aanbrengen als nieuwe vorm van digitale leermiddelen. Een quiz is zeker ook al een optie in de derde kleuterklas.

Voorbeeld activiteiten:

  • Educatieve Quizen, Kahoot
  • Simulatiespelletjes: een winkel waarbij er wordt geoefend op het begrip geld.
  • Programmering: beebot, speelgoedrobots die kinderen programmeren om naar een bepaalde plaats te gaan.
  • Klanken koppelen: iBlocks

Bronnen:
Mediawijs. (z.d.). Mediawijs wijst de weg in de digitale wereld. https://www.mediawijs.be/nlMediawijs
Kleuters Digitaal. (z.d.). Home.https://kleutersdigitaal.nl
Veenhof, C. (2018, 12 februari). ICT-middelen geschikt voor het kleuteronderwijs. Klas van juf Linda.https://klasvanjuflinda.nl/leren/klasmanagement-leren/23506/ict-middelen-geschikt-voor-het-kleuteronderwijs/
Kenniscentrum Digisprong. (z.d.). Digitale leermiddelen. Vlaanderen.be https://www.vlaanderen.be/kenniscentrum-digisprong/themas/digitale-leermiddelen

Luna Van Daele, Lynn Horemans en Caro Hendriks
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin